Savupaprika ja savusuola. Savupaprikasta kuulee viimeistään, kun aikoo valmistaa itse Seitania. Savupaprikalla saa myös miilunpolttajan pastaan oikean tuoksun ja aromin ilman ”pakollista” pekonia. Jauhetta kuullotetaan öljyssä. Savusuolalla voi maustaa mitä tahansa ruokaa, johon savuaromi sopii. Savusuolaksi kannattaa valita oikeasti savustettu suola, ei keinotekoisilla aromiaineilla maustettua.

Curry ja sarviapila. Jos löydät peruskaupasta curryä, joka sisältää sarviapilaa, valitse se. Sarviapilan aromi on ainutlaatuinen, mutta sopii vain tiettyjen ruokien kanssa, koska on niin päällekäyvä. Ei ole currykukkakaalin voittanutta!

Garam masala. Tämä mausteseos sisältää useita kasviskeittiön jännittävimpiä makuja. Intialainen garam masala -sekoitus vaihtelee tekijänsä mukaan ja sisältää juustokuminaa, korianteria, kardemummaa, neilikkaa ja kanelia ja cayennepippuria.

maustekaappi.jpg

Kurkuma ja mustapippuri. Ystäväni yksi suosikkimausteyhdistelmä on kurkuma ja mustapippuri, jonka yhdistelmä paitsi maistuu hyvältä, on myös tehokas antioksidantti. Kurkuman tiedetään hillitsevän tulehduksia, olevan ystävällinen ruuansulatukselle sekä jopa laukaisevan syöpäsoluissa luonnollista solukuolemaa. Näitä kurkuman ominaisuuksia tehostaa samanaikaisesti nautittu mustapippuri. Makuna kuivattu kurkumajauhe on kuiva ja jauhomainen ja vaatii öljyssä kypsyttämisen, kuten useammat itämaiset mausteet. Ystävän innostamana aion kokeilla kurkumaa pian myös tuoreena.

Inkivääri. Tämä on toinen ystäväni suosikki. Tavalliset kaupat myyvät tätä maustejuurta myös tuoreena, ja sen maku on voimakas kun valkosipulilla. Myös inkivääri on tehokas rohdos monenlaisiin vaivoihin flunssasta nivelkipuihin.

Soijakastike. Tämä on sekakeittiönkin peruselintarvike, joka kannattaa hankkia fermentoituna, jolloin pullon kyljessä lukee esimerkiksi ”perinteisesti käymisteitse valmistamistettu”. Soijan terveysvaikutukset koskevat nimenomaan fermentoitua soijaa.

Miso. Erityisesti keittojen maustaminen onnistuu vaivattomasti misotahnalla tai misokeittopussilla. Miso on japanilainen soijapavusta tai viljasta käymisteitse valmistettu tahnamainen aine. Maku muistuttaa soijakastiketta. Misokeittoaines sisältää myös kalaa ja merilevää, jonka vuoksi se on myös luonnollisen jodin lähde.

Oluthiivajauhe. Tämä lastumainen, pähkinäarominen jauhe lisätään ruokaan vasta valmistuksen jälkeen, sillä sen sisältämät arvokkaat B-vitamiinit tuhoutuvat muuten suotta liian kuumassa.

Marmite. Oluthiivajauheen kanssa samaa vitamiinikategoriaa on englantilainen levite Marmite. Monen mielestä tahmean siirappimaisen levitteen maku kertoo kaiken kuuluisasta englantilaisesta keittiöstä, mutta itse rakastan sen makua. Levitän sitä ruisleivälle ihan, ihan ohuen kerroksen, se tuo nimenomaan ruisleipään ihanan maun. Älä laita liikaa! Tällä voi toki maustaa myös ruokia.

IMGP7200.jpg

Tuoreet yrtit. Vihreät yrtit lisäävät ruuan ulkonäköä ja houkuttelevuutta moninkertaiseksi. Lisää tuoreet yrtit vasta lopuksi ruokaan. Kuivatut viheryrtit kannattaa lisätä vähäksi aikaa kypsymään ruokaan, erityisesti kovantuntuiset rosmariini ja salvia.

Sitruunamehu. Kun ruoka tuntuu vähän tunkkaiselta ja raskaalta ja kaipaa jotain virkistävää, sitruunamehu pelastaa!

Etikat. Mieheni lirauttelee tummaa ja valkoista balsamicoa ruokiin. Viinietikat antavat kivaa happamuutta myös tuoreisiin kasviksiin. Omenaviinietikka on raikas salaatinkin maustaja.

Öljyt. Kylmäpuristetut öljyt ovat tavallisia öljyjä voimakkaamman makuisia ja ravitsevampia. Makua antamaan voi valita oliivi- rypsi-, avocado- ja monia muita öljyjä, valikoimat ovat marketeissa huikeat. Kiinalaisen keittiön paahdettu seesaminsiemenöljy on voimakkaan makuinen mausteöljy. Yrttiöljyihin on säilötty tuoreyrttien aromit.

Kasvisliemijauhe. Peruskauppojen kasvisliemikuutiot ovat lisäainetiivisteitä. Hanki luomukasviksista tehtyjä jauheita, joita saa paremmin erikoiskaupoista.

Hunaja tai muu makea. Joskus ruoka kaipaa makeaa käännettä. Liraus appelsiinimehua tai ruokalusikallinen hunajaa saattaa olla juuri se, mikä ruuasta puuttui.

Osterikastike. Lisään tämän listaan myös, vaikkei se olekaan kasvisperäinen. Kiinalaiset kasvisvokkiruuat huutavat tätä makua.

Suolaa salaattiin. Toinen ystäväni kertoi laittavansa salaattiin kastikkeiden sijaan vain suolaa ja sokeria. Toimii. Perusmaut ovat joskus aivan riittävästi, aina ei kannata liioitella.