Meidän perheen vakiokasvisruoka syntyi tänäänkin siitä, mitä kaapissa on. Ostan kasviksia usein sen mukaan, mitä kaupassa on ilman valmista suunnitelmaa siitä, mihin ne käytän. Ruokahävikin vähentämiseksi teen ruokaa jossain vaiheessa usean päivän ajan sen perusteella, mitä kaapeissa on. Parempi vaihtoehto olisi tietenkin suunnitella ja ostaa vain ne tarvikkeet, mitä aikoo ruuanvalmistukseen käyttää, ja käyttää ne tehokkaasti. Syntyvä ruokahävikki, kuten nahistuneet viinirypäleet ja kellertynyt parsakaali, päätyvät meillä onneksi ensisijaisesti eläimille kompostin sijaan. Vähän nuhjaantuneet kasvikset käyvät myös tähän reseptiin.

IMGP7111.jpg

Kaapista löytyviä kasviksia eli esim.

kesäkurpitsaa

paprikaa

parsakaalia

kukkakaalia

kiinankaalia

porkkanaa

muita sopivia juureksia

oliiviöljyä

1 sipuli

½ tl inkiväärijauhetta

merisuolaa tai ruususuolaa

2 tl persiljaa

2 rkl osterikastiketta

1 rkl soijakastiketta

 

Hienonna sipuli ja kasvikset pieniksi, alle 1 cm x 1 cm kokoisiksi kuutioiksi. Irrottele kaaleista kukinnot yhtä pieniksi kimpuiksi, paloittele varret. Lisää oliiviöljyä tai käyttämääsi öljyä paistinpannulle. Kuullota sipuleita hetki, suolaa kevyesti, lisää muut kasvikset yhdellä kertaa sekä inkivääri. Inkiväärin maku tulee esille, kun sitä kuullottaa öljyssä, näin myös monet muut kuivamausteet käyttäytyvät. Kääntele, lisää persilja, osterikastike, soijakastike, maistele. Kun kasvikset ovat kypsiä, tarjoile esimerkiksi keitetyn basmatiriisin kanssa. Käytän harvoin täysjyväriisiä, mutta käy varmasti senkin seuraksi. Sopii myös quinoan kanssa.