Tämän lähemmäksi hampurilaista en taida päästä enkä haluakaan.

Uutisena hampurilaisia syöville: kannetonta ”burgeria” on mahdollista syödä kuin normaalia leipää. Mieti tarvitsetko todella kahta leipää pihvillesi.

Olen kuullut kasviskokkien kehuskelevan koossa pysyvillä pihveillään, siksi minäkin yritin nyt saada aikaiseksi koossa pysyvän pihvin ilman kananmunaa. Käytössä olivat kaikki aseet järeimmästä lähtien, eli paistoin pihvit lettupannussa, josta ei vain voi paineltaessa levitä liikaa ja murentua reunoilta. Muita koossapysymisen edesauttajia olivat peruna ja maissitärkkelys.

Olen syönyt kasvis- ja kalaburgereita elämäni aikana noin kymmenen kappaletta. En pidä oikeastaan mistään burgeriin kuuluvasta, ja olen myös ottanut ruispohjalla suurimman osan noista kymmenestä. Siksi minulla ei ehkä ole hajuakaan siitä, miltä burgerin pitäisi maistua, mutta hyvää tämä minun ”burgerini” kuitenkin oli.

IMGP7264.jpg

2 dl punaisia linssejä

2 keitettyä perunaa

kourallinen kuivattuja tatteja

salottisipulia

valkosipulia

½ tl juustokumina

½ tl korianteria

½ tl paprikajauhetta

½ tl inkivääriä

soijakastiketta

n. 2 rkl maissitärkkelystä

öljyä paistamiseen

 

Paahtoleipää tai sämpylän pohja, jonka päälle esim.

ituja

paprikaa

gouda- tai muuta juustoa

voita tai muuta levitettä

 

Slow foodia tästä tekee ainakin se, että itujen kasvatus vie joitain päiviä. Valurautapannun käyttöönotto ja huolto eivät myöskään ole ihan hyllyltä hellalle -meininkiä, ja perunatkin ovat eilen keitettyjä.

Huuhtele linssit. Linsseissä on karvasta saponiinia, joka täytyy huuhdella pois ennen keittämistä. Keitä linssit murskattujen sienten kanssa ylikypsiksi. Jos nestettä on liikaa, kaada ylimääräinen pois, niin että linssimurska on kuitenkin hyvin kosteaa. Käytä neste esimerkiksi keittoon. Kuullota pilkotut sipulit ja mausteet pannulla tai kattilan pohjassa. Lisää sipulimausteseos ja haarukalla tilsitty peruna linssiseokseen. Lorauta joukkoon soijakastiketta, muuta suolaa ei tarvita. Sekoita joukkoon maissitärkkelysjauhot. Kuumenna öljy pannussa, jos käytät valurautaista lettupannua, pyyhi talouspaperilla öljy ympäri pannua. Lisää taikinaa kun öljy on kuumaa ja painele pihveiksi. Paista pihvejä molemmin puolin.

Paahda leivät paahtimessa. Sivele päälle voita, lisää juustosiivut ja pihvi, koristele iduilla, paprikoilla tai vaikka salaatilla, tomaatilla tai millä vain mieleiselläsi. Jos tunnet ”burgerin” kaipaavan jotakin majoneesia, ketsuppia tai muita perinteisiä kastikkeita, niin ole hyvä.

IMGP7266.jpg