Olen huonotuloksinen puutarhuri. Laitan paljon taimia ja esikasvatan huolella kurpitsoita, tomaatteja, kurkkuja, paprikoita ja muita vihanneksia, juureksiakin yritän vähän joka vuosi, heikoin tuloksin. Kurpitsoihin olen päätynyt siksi, että niiden kanssa onnistuminen ei pitäisi olla rakettitiedettä. Toisin on tänä vuonna. Ja viime vuonna… Tämä lämpöä kaipaaville kasveille liian kylmä kesä on kasvattanut ainakin minun maallani parhaiten lehtivihanneksia. Siksi kasvimaalta tehty ensimmäinen ruokapäivitykseni sisältää kasvihuoneessa toukokuun alusta saakka kasvanutta ”nopeakasvuista” mangoldia, avomaan lehtikaalia ja vahapapuja. Kesäkurpitsa ja muu tavara ovat todellakin kaupasta ostettuja. Turapuutarhuria lohduttaa, että kaupan hyllyssäkin ilmoitetaan kotimaisissa vihanneksissa olevan toimitusvaikeuksia kylmän kesän vuoksi.

IMGP7478.jpg

Kasvisvokki riisimakaroneilla

jyväpastaa kolmelle

oliiviöljyä

kimpullinen mangoldia

                  ja lehtikaalia

1 kesäsipuli varsineen

tuoretta valkosipulia maun mukaan

paprika

pätkä kesäkurpitsaa

paprikajauhetta

seesamöljyä

sitruunamehua

1 tl hunajaa

suolaa


Keitä riisin muotoinen jyväpasta kypsäksi ja valuta.

Pilko vihannekset, kuumenna öljy ja kuullota sipulit pannussa. Lisää paprikajauhetta reilulla kädellä. Lisää loput kasviksista pannulle, kääntele ja anna kypsyä. Lisää loput mausteet.


IMGP7482.jpg

Toinen tämän vuoden menestyjäjoukkio on marjat! Anopin viinimarjapuskista saaduista punaherukoista tein mehuja ja käytin nyt omia ohjeitani noudattaen osan marjamäskistäkin hyödyksi. Puuropohjaan hienonsin mehumaijan roippeet sauvasekoittimella. Tein marjapuuron tällä kertaa ruisjauhoista eli litraan vettä tulee 3 dl ruisjauhoja, marjasosetta voi lisätä sen mukaan miten marjaisaa puurostaan haluaa. Sokeria joutuu laittamaan melkoisen paljon. Marjapuuro vispataan samaan tapaan kuin puolukkainen mannapuuroserkkunsa.