IMGP7891.jpg

Löysin viimein paljon puhuttua kurkumaa tuoreena paikallisesta megamarketista. Kurkuman terveysvaikutuksista on puhuttu runsain mitoin mediassa, ja vaikutuksia on yhdistetty esimerkiksi matala-asteisen tulehduksen, syövän, masennuksen ja jopa alzheimerin hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Trendikkäät kurkumalattejuomat ja muut superfood-reseptit tulevat netissä vastaan hakusanalla kurkuma. Jos aihe on vieras, kannattaa tutustua, artikkeleita kyllä löytyy.

Kasvimaallani keltainen kesäkurpitsa on kompuroivasta alusta huolimatta kuitenkin päättänyt tuottaa satoa. Keltaiseksi värjäävä kurkuma lyöttäytyi kaveriksi tällä tuoreenakin todella herkulliselle kesävihannekselle, ja lopputuloksena oli raikas, mieto mutta maukas kastike keltaiselle riisille.

IMGP7887.jpg

Keltainen kesäkurpitsaherkku

basmatiriisiä neljälle hengelle
1 juuri kurkumaa
kolme pientä kesäkurpitsaa, mikä vain lajike käy
1 kesäsipuli
kourallinen lehti- tai palmukaalia
inkivääriä tuoreena tai jauheena
suolaa maun mukaan, esim. yrttisuola
kookoskermaa
tuoretta persiljaa
oliivi- tai kookosöljyä paistamiseen

Kuori ja murskaa kurkuman juuri. Itseltäni se onnistui ihan veitsen lavalla, jonka jälkeen hakkasin veitsellä murskan vielä pienemmäksi. Käytä halutessasi morttelia. Laita riisi kiehumaan ja lisää noin 1/3 kurkumamurskasta riisin sekaan. Raasta tuore inkivääri, jos käytät sitä. Kuutioi kesäkurpitsat ja hienonna sipuli ja palmukaali. Kuumenna öljy pannulla ja lisää kaikki mausteet ja vihannekset pannulle hautumaan. Kun kurpitsat ovat melkein sopivan kypsiä makuusi, lisää kookoskerma ja hauduta hetki. Jos käytät kuivapakattua kookoskermaa, kuutioi kerma ja lisää vähän vettä pannulle. Tarjoile keltaiseksi värjääntyneen riisin kanssa tuorepersiljakoristeluin.