Puutarhurin harmi vuohenputki on hortoilijan kevään ensimmäisiä iloja. Lapsiperheessä sovellamme vähän Ryhmä Hausta tutun kierrätyskoira Rekun slogania vuohenputkiin: Älä heitä pois, syö pois! Olen kuullut erään taitavan villivihannesten ystävän harmitelleen, kun omalla pihalla ei tuo herkku kasva. Moni tarhuri voisi surutta tuoda hänelle muutaman "taimen" omasta "viljelmästään". Maku on ihastuttava tuoreeltaan vaikkapa salaatissa tai yrtin tapaan ruoan pinnalla, tai siitä voi tehdä ruokaa pinaatin ohjeilla, samoin kun toisesta kevään ensivihreästä, nokkosesta. Nokkosen voi kiehauttaa pinaatin tapaan vähässä vedessä vaikka paistinpannulla. Tosin villivihannesystäväni syö niitäkin suoraan pihalta, kun ne ovat pikkuriikkisiä, violettejä söpöläisiä. Olen itsekin maistanut raakana. Maku todella on aromaattisin juuri sillä tavoin nautittuna!
Herkuimmmat yksilöt kuvan oikeassa alalaidassa, juuri puhjenneet, vielä kiiltäväpintaiset.
Viinirypälesesonki on alkamassa. Tämä hedelmä on niitä, joita harvoin näkee myytävän luomuna, ja tämä terttu kerää itseensä vaikeasti puhdistettavaa torjunta-ainejäämää. Kokonaan jäämiä ei saa pois mitenkään, mutta pienelle suulle tarjotessa kannattaa yrittää parhaansa. Kuulin jostakin niksin, että rypäleet huuhdotaan kuumalla vedellä ja liotetaan soodassa. Liotan rypäleitä sen aikaa, että kuuma vesi on jäähtynyt. Nämä huuhdotut kannattaa syödä pikaisesti, myrkyn poistuttua rypäleet nahistuvat nopeasti. Olen itse puhdistanut näin myös kirsikat, jotka nekin kohta saapuvat Suomeen. Ehkä ilmastonmuutos saa aikaan hyötyjäkin ja saamme pian kotimaisia makeita kirsikoista tuoretorien tiskeiltä.
Jotkut pesevät hedelmät tiskiaineella torjunta-aineita vähentääkseen. Martat neuvovat, ettei se ole sopivaa, koska tiskiainetta jää ruokaan. Neuvon marttaa tässä tapauksessa vaihtamaan tiskiainetta. Ehkäpä sooda sopisi tähänkin pastana pintaan hierottuna? Käsittelyaineet menevät hedelmistä kuoria syvemmälle, joten myrkyttömämpi vaihtoehto on ostaa valvottua luomua. Pesen kyllä sitruunan tiskiaineella, jos aion käyttää sen kuorta ruuanlaitossa. Tässäkin tapauksessa ehdottomasti suosisin luomua.
Kevätvihreistä nauttivat myös kanat, ja tämä tarkoittaa keltuaisten rikastumista ja tummentumista ihanan oranssiksi. Erään kimppakyytikaverin vinkki mikrosämpylästä sai toimittaa meillä vauvan ensimmäisen leivän virkaa.
1 kananmuna
loraus öljyä tai vähän kookosöljyä
kaurahiutaleita lettutaikinamaisen koostumuksen verran
Sekoita ainekset haarukalla korkeaan mukiin. Paista mikrossa 2 minuuttia.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.