Kasvisruokapäivä on taas noussut puheenaiheeksi. Hienoa, että puolustusvoimatkin osallistuvat kohtuullistamisen edistämiseen. Ikävä huomata, että argumentit jauhavat samaa vanhaa vinyyliä ympäri ja ympäri. Uutena elementtinä ovat onneksi uudet proteiininlähteet quorn ja kotimaiset härkis ja nyhtis.

Usein törmäämäni väärinkäsitys liittyy siihen, että keskustelukumppanin mielestä kasvisruoka on ateria, josta puuttuu liha. Sienikeitosta tai juustopastasta puuttuu liha, mutta ne eivät ole kasvisruokaa, koska niissä ei ole kasviksia. Jos taas kasvisannos muuten on samanlainen kuin lihallinen versio, silloinhan lihan tilalla on jokin muu proteiinin lähde kuten härkispihvi, falafel-pyörykkä tai papupaistos. Kasvisruuan maailma on kuitenkin paljon muuta kuin lihan korvaamista. Värikäs kasvisruoka kun on kaiken terveellisyytensä lisäksi myös ilo silmälle. Ruskean ruuan ritarit, suosittelen kokeilemaan taitavien tekijöiden herkkuja. Unohtakaa ruokalan höyryaltaan lämmitetyt pakastevihannessekoitukset. Pyytäkää esille kunnon kasvisruokaa.

Reseptiksi esitän tähän rautaista parsakaalikeittoa, kotiäitikeittiöstä tarjoiltuna niitä helppoja ja nopeita tietenkin. Seuraavaa päivää helpottaa, kun keitosta voi esimerkiksi paputölkin, jääkaappiin seisahtaneiden perunoiden tai muun haluamansa jatkeen kanssa surauttaa kauniin sosekeiton. Yksi lehti tuoretta lehtikaalia palauttaa kirkkaanvihreän värin eilispäiväisen uudelleensyntymälle. Määrä riittää kahdeksi päiväksi äidille ja lapselle tai esimerkiksi alkukeitoksi neljälle aikuiselle.

 

20180822_120026.jpgParsakaalikeitto alkusyksyn hämäräisessä lounasvalaistuksessa. Juomana kotitekoinen vuohenmaitokefiiri.

Parsakaalikeitto 

Oliiviöljyä

yksi kesäsipuli

valkosipulin kynsi

yksi kotimainen parsakaali

muutama lehti lehtikaalia

vettä kasvisten reiluksi peitoksi

Musta Koskenlaskija

yrttisuolaa

pippuria myllystä

Kuumenna oliiviöljy ja lisää pilkotut sipulit, kuullota. Lisää pieniksi kukinnoiksi pilkottu parsakaali ja pieneksi hakattu lehtikaali. Anna ainesten kuumentua ja lisää sopivasti vettä. Pilko Koskenlaskija-juusto ja lisää keittoon, anna sulaa. Valmista! Parsakaalin pitää olla vielä kirkkaanvihreä, muuten menee ylikeitetyksi.