Tässä joitain kohtia, joilla kasvisruuasta saa pahanmakuista tai mautonta. Vältä siis näitä:

Kasvikset ovat pakasteita. Tästä kirjoitan myöhemmin lisää, koska pakastamiseen liittyy muutakin kuin maun ja koostumuksen muuttuminen.

Kasvikset ovat ylikypsennettyjä. Näin käy helposti esimerkiksi parsa- ja ruusukaalille. Kaalikasveihin ilmaantuu pierumainen sivumaku ja haju, jolloin se jo yksin ajaa ruokailijan loitolle. Jos kaalin väri on kellertävän vihreä, se on monesti liian kypsä. Tumma, raikkaan vihreä väri kertoo, että kaali on vielä napakka, kypsyyden tunnustelun oppii kokemuksen karttuessa. Alkuun kypsyyttä voi testata maistamalla. Jos samassa ruuassa on monenlaisia kasviksia, ne kannattaa lisätä ruokaan arvioidussa kypsymisjärjestyksessä. Porkkana kypsyy melko kauan, kesäkurpitsa vähemmän aikaa.

Sipuli unohtui. Välillä, kun oma ruuanlaittoinnostus on kadoksissa, jo ajatus siitä, että taas pitäisi alkaa sipuleita pilkkomaan, kyllästytti ja harmitti. Sipuli ja valkosipuli ovat kuitenkin varmimmat avaimet onnistuneeseen kasvisruokaan. Ilmankin pärjää, mutta harvoin otan riskin.

Maustaminen unohtui. Kasvikset yksistään ovat maultaan mietoja ja niiden maku ei ehkä riitä itsessään vahvempaan ruokaan tottuneelle. Kuitenkin jo suolaamalla saadaan kasvisten omat maut esiin, ja alkuun mauttomalta vaikuttava ruoka alkaa myös maistua selvemmin, kun ruokaa on syönyt jonkin aikaa. En tiedä mistä tämä johtuu, mutta näin on käynyt monesti. Olen jo ehtinyt moittia ruokaa mauttomaksi, ja hetken kuluttua mielipiteeni onkin vaihtunut. Siksi ei kannatakaan heti alkaa heilumaan suolapurkin ja Tabasco-pullon kanssa, jos ei maku tule esiin ensihaarukallisella. Pieni liraus soijakastiketta voi pelastaa varmasti mauttomaksi todetun, vain vähän viimeistelyä kaipaavan aterian.

Ihmiset myös aistivat makuja eri tavoin. Prisma Studiossa kerrottiin genomista, jonka omaavat maistavat karvaan maun voimakkaammin, mikä saattaa johtaa kasvisten välttelyyn. Itse haistan joskus paprikassa epämiellyttävän hajun, en aina, mutta välillä. Lanttu taas maistuu mielestäni kypsytettynä oksennukselle. Korianterista on myös löydetty makuaine, jonka toiset aistivat saippuaisena, toiset eivät. Kannattaa valita mausteet oman maun mukaan, mutta haastaa itseään myös erilaisilla mauilla, maistamalla oppii. Sinihomejuuston rakastajat eivät todennäköisesti pitäneet mausta ensimaistamalla. Itse pääsin tuoreen korianterin makuun vasta viime keväänä.