Kaaliruoka ei koskaan ole kuulunut suosikkeihini, liekö kouluruoan aikaansaamaa kammoa. Paras kaaliruoka on ollut laihduttajan ihmekeitto, jonka jos minkä luulisi saavan aikaan kammoa. Itselleni kävi kuitenkin päinvastoin. Keitossa kaalille ominainen haju ei tule esiin, joten siksikin ruoka on miellyttävä tällaiselle hajuherkälle kokkaajalle.

20180110_115245.jpg

Perheruokailun listalta putoaa helposti pois sellaiset ruokalajit, joita perheen pienin ei saa kunnolla syötyä. Sauvasekoittimen aikakausi on jo ohi, ja jos haarukka ei pure eikä maitohammas, ruoka jääköön jo kaupan hyllylle. Painekattilalla kovistakin aineksista saa pehmoista ruokaa, ja kattilan käyttö säästää huimasti energiaa varsinkin pitkään kypsytettäviä ruokia valmistaessa. Tämän lisäksi maut tuntuvat säilyvän alkuperäisessä muodossaan itse kasviksessa. Ihmettelin äitini tekemää soppaa, kun porkkana maistui niin porkkanalta. Syykin selvisi: painekattilalla tehtyä keittoa. Kattilan käyttö tahtoo unohtua varsinkin, jos käyttö ei ole aivan rutiinipuuhaa. Käytännössä kattilan kanssa toimitaan niin, että aineksia lisätään kattilaan enemmän kuin kolmannes ja korkeintaan kaksi kolmannesta. Kansi kastellun tiivisteen kanssa laitetaan kiinni ja odotetaan paineen nousua. Pehmeää kasviskeittoa saa nopeasti, ainoastaan antamalla paineen nousta, laittamalla vanhanaikaisessa hellanlevyssä virta pois ja antamalla paineen laskea omaan tahtiin. Painekattiloissa on omat ohjeensa, joiden mukaan toimitaan. Kasviksista pehmeää ruokaa saa paineessa ja 120 asteen lämmössä todella nopeasti. Pavut taas pysyvät mielestäni tavallista keittämistä kiinteämpinä keittoajan titraamisesta riippumatta.

Vegaanihaaste on kuulema jälleen menossa. Tämä keitto sopii myös ainoastaan kasvispitoista ruokaa nauttivan lautaselle. Ja jos joulukiloja kertyi, tämä ihmekeiton oma versio sopii herkullisuudesta huolimatta alkuvuoden "katumuskeitoksi".

20180110_115517.jpg

Soppa noin neljälle erikokoiselle syöjälle


Vettä

pieni kaali tai puolikas isosta

1-2 sipulia

2 porkkanaa

1-2 juuripersiljaa

4-5 varsisellerin vartta

Kasvisliemijauhetta tai kuutiota maun mukaan

Meiramia

Timjamia

Lipstikkaa

Vuorisuolaa maun mukaan

(soijakastiketta)


Siivuta ainekset hienoiksi suikaleiksi esimerkiksi näppärällä suikalekuorimaveitsellä. Laita vesi kiehumaan ja lado kasvikset ja mausteet suolaa lukuunottamatta kattilaan. Sulje kansi ja anna paineen nousta. Ota levy pois päältä ja anna paineen itsekseen laskea. Jos käytät tavallista kattilaa, hauduta kasvikset pehmeiksi. Kun paine on laskenut, avaa kansi, tarkista maku ja lisää suola.

20180110_130843.jpg