Ruokamaailma on suuressa myllerryksessä. Uusi aikakausi taisi alkaa todenteolla siitä, kun entinen ihmiskehon perusenergialähde hiilihydraatti saikin leiman otsaan ja rasvasota syttyi. Milloin minkäkin asiantuntijan mukaan ruoka-aineet muuttuvat terveellisiksi ja erittäin haitalliseksi saman viikon aikana. Nyt tiedostava terveysruokailija etsii supermarkettinsa superruokahyllyiltä proteiiniksi spiruliinaa, koska jokin aika sitten kova kehonrakentajienkin proteiinihitti rahka ei enää olekaan in. Proteiinilla ja rasvalla elävät hiilaritietoiset kuluttavat entistäkin enemmän eläinkunnan tuotteita eli lihaa, kanaa, kalaa ja kananmunia. Myös sisäelimet ja mäti sisältävät proteiinia, joten tuotantoeläimen elämänarvoisen työn haaskauksen välttämiseksi olisi syytä kelpuuttaa myös nämä ennen hyötykäyttöön otetut ja isoäidin keittokirjasta löytyvät raaka-aineet. Jauhelihana ja makkaran raaka-aineena saadaan muutkin kuin sisäfileet eläimestä käyttöön.

pihvi.jpgKuvassa miehekäs saksalainen ravintola-annos

Gojimarjat, chia-siemenet, maca, lucuma, inkamarja, mulperi, nori. Valikoima pursuaa erilaisia uusia makuja. Terveysvaikutusten vuoksi kuivatut ihmemarjat kuskataan tänne tuhansien mustikkametsien maahan. Muinoin selailemallani terveyshömppäsivuilla tohtori.fi:ssä oli artikkeli, jonka mukaan suomalainen saisi kaikki tarvitsemansa ravintoaineet vain viidestä ruoka-aineesta, joihin kuuluivat ainakin mustikka, kala ja kaura. Makumaailmana moinen dieetti kävisi toki ennen pitkää yksitoikkoiseksi. Sellaiselle dieetille ei tarvitse käydä, kun elää kohtuudella yltäkylläisessä marketkulttuurissamme. Vähäinenkin määrä tietoa opastaa riittävään ravintoon, jonka lisäksi terveysvaikutteiset tuotteet löytyvät ilmaiseksi järvistä, pihoilta ja lähimetsistä sekä kotimaisilta tuottajilta. Jos tehot pitää saada purkista, löytyy vaivan mukainen apu vaikkapa Frantsilalta. Aliravittujen käytössä superruuasta voisi ollakin hyötyä, esimerkiksi sairailla ja vanhuksilla.

Ruokavalionsa voi hioa huippuunsa ulottuvillamme olevilla erikoistuotteilla. Lähikaupastakin saa jo superfoodia ja ravintolisiä. Samaan aikaan äidit taistelevat lastensa laitosruuan prosessoitujen valmistemassojen ja sokereiden poistamiseksi sekä ruuan yksinkertaistamiseksi. Tarvitseeko ruuan olla supertehokasta pysyäksemme terveinä? Onko avain sittenkin jossain muualla kuin lautasellamme?

Vaatimustaso on korkea, sillä äiditkin tarvitsevat jo valmennusta lastensa ruokintaan ja samalla pitäisi treenata itsensä huippukuntoon. (Fit mom + lastenruokavalmennus) Ihan hyvä ajatus, mutta mihin on kadonnut maalaisjärki? Varmaankin sinne gojimarjasuohon.