Sillä aikaa, kun olohuoneen lattialla oli tallien siivous meneillään (hevonen kuulema kakannut), suunnittelin pääruokaa mustikkametsällä saamalleni jälkiruokatilaukselle. Päätin avata uuniruokakauden, ja tilatut ”mustikkaletut” vaihtuivat pannariksi.

Tein kerralla ison vuoallisen sekaruokaperheiden toista tehokasta kasvispiiloa, makaronilaatikkoa. Kasvismakaronilaatikko kaipaa kasvisten rinnalle jotakin proteiinia ollakseen yhtä tukuisa kuin lihaisa veljensä. Teen yleensä kasvisversion vaihtamalla ainoastaan jauhelihan soijarouheeseen. Bolognese-piilon innoittamana raastoin nyt kasviksia myös kaurapastasta tehdyn makaronilaatikon täytteeksi. Tukevoittajana tässä laatikossa toimii linssi.

IMGP7537.jpg

Jälkiruoaksi tyttö halusi todellakin mustikkalettuja, kun kysyin marjoja poimiessamme, että mitä näistä tehdään. Koska uunin lämmittäminen vie hellalla valmistusta enemmän energiaa, päätin samalla lämmityksellä valmistaa myös letut eli pannukakun. Ei ole sama asia, tiedän, mutta hyvin näytti maistuvan. Ystävän antamaa vinkkiä hyödyntäen sekoitin taikinan blenderillä: ei jauhopaakkuja! Annoin taikinan tekeytyä blenderin kannussa, kunnes pastalaatikko tuli uunista ja kumosin taikinan pikkupannulle tarkoituksella ohueksi, lettumaiseksi. Korvasin osan nesteestä mustikoilla.

Huomasin jo muna-maitovaiheessa, että meiltä on lehmänmaito lopussa, joten otin lämpimästä suoraan avaamattoman purkin kauramaitoa käyttöön ja tein pannarinkin siihen. Turha kylmentäminen jäi pois. Käytän kauramaitoa enemmän kuin tavallista, ja meillä on aina jemmassa purkkeja jääkaappiin siirrettäväksi. Useat kaupat säilyttävät kaura- ja soijamaitoja kylmässä, vaikka ne säilyvät huoneenlämmössä avaamattomana. Energiaa kuluu turhaan tuotteiden kylmänä pitämiseen. Pienistä puroista ja niin edelleen.

IMGP7539.jpg

Kaura-kasvismakaronilaatikko

1 sipuli

4 pientä porkkanaa

2 naurista

pieni kesäkurpitsa

1 tl paprikajauhetta

1 tl inkiväärijauhetta

suolaa

pippuria

öljyä paistamiseen

 

n. 3 dl linssejä

1 pussi kaurapastaa

 

Munamaito

2 kananmunaa

5 dl kauramaitoa tai lehmänmaitoa

2 tl persiljaa

2 tl basilikaa

 

Aloita raasteiden tekemisellä, pilko sipuli. Kuullota öljyssä sipuleita, paprikaa ja inkivääriä, lisää raastetut kasvikset. Anna kosteuden vähentyä kasviksista, näin laatikosta ei tule vetistä. Suolaa ja pippuroi.

Huuhtele linssit ja aloita niiden keittämisellä, jos käytössäsi on pidemmän aikaa keittämistä vaativat linssit. Lisää pasta, kun linssit ovat hieman pehmenneet. Punaisia linssejä voinee keittää saman aikaa kuin kaurapastaa.

Valmista munamaito sekoittamalla ainekset vispilällä.

Yhdistä kasvikset ja linssi-makaroniseos ja kaada munamaitoseos päälle ja sekoita sen verran että liemi pääsee kaikkialle. Raasta halutessasi juustoa pinnalle, paista uunissa 40 minuuttia 200–250 asteessa.

IMGP7540.jpg

Mustikkapannari

2 kananmunaa

3 dl maitoa, esim. kauramaitoa

2 dl tuoreita mustikoita

2 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

1 rkl sokeria, esim. raakaruokosokeria

½ tl suolaa

 

Sekoita blenderissä tai kulhossa ainekset, anna taikinan tekeytyä puolisen tuntia. Kaada taikina voidellulle tai öljytylle pannulle (n. 20 x 30 cm) ja paista uunissa 30 min 250 asteessa. Tarjoile hillolla voideltuna tai muilla mieleisilläsi lisäkkeillä. Mustikkapannukakku näyttää pinnalta suklaiselta, ehkäpä lisään seuraavan kerran vähän myös raakakaakaojauhetta…