Meidän yhdeksänkuukautinen vauvamme syö jo pari kertaa päivässä lämpimän aterian. Ruokavalioon on tullut laaja valikoima marjoja, hedelmiä, juureksia ja vihanneksia, lihaa ja kalaa sekä viljoja, joissa kierrellen hirssin ja amarantinkin kautta tulimme lopulta gluteeniviljoihin ja viimeisenä vehnään. Kahden lämpimän aterian kokoaminen päivässä vaihtelevasti tuntuu silti varsin haastavalta. Aterioihin saa muunneltua erilaisia kokonaisuuksia, kun pakasteessa on sopivia palasia eri aineksia valmiina.

Vauvan kotiruokien valmistuksessa tarvitaan sauvasekoitinta. Toinen elämää helpottava laite on mikroaaltouuni, mutta jotkut pärjäävät ilmankin. Pakasteen sulattaminen vesihauteessa huutavan vauvan odottaessa ateriaansa ei kuitenkaan ole minun juttu. Jos on hyvä umpioimaan, voi toki tehdä valmiit ateriat pilttipurkkeihin ja käyttää ne avattuna nopeasti pois. Pakastekuutioiden kanssa vaihtelu on helpompaa.

20170613_114150.jpg

Tarvikkeet:

Pakastin

Sauvasekoitin

Jääpalakuutiomuotteja, matalia pakasterasioita

Korkeareunaisia eri kokoisia astioita (pieniä astioita tarvitaan annoksia tehdessä)

(Mikroaaltouuni)

 

Lihapakasteet:

Kypsennä lihaa pannulla, älä käristä. Jauha sopivissa erissä sopivan karkeaksi soseeksi. Pakasta lusikalla pyöriteltyjä palleroita pakasterasiassa erillään toisistaan matalassa rasiassa tai jääpalamuotissa pikkuisina annoksina. Kalan voi pakastaa palasina ja soseuttaa haarukalla vasta annoslautasella.

 

Kasvispakasteet:

Vauva aloittaa yksittäisillä mauilla kiinteiden maistelun. Keitä kasvikset yksittäin tai haluttu sekoitus, esim. palsternakka ja porkkana tai kukka- ja parsakaali. (Myöhemmin voi myös höyryttää ei niin pehmeäksi kuin vauvalle) Soseuta sopivan karkeaksi tai täysin sileäksi keitinvettä käyttäen. Pakasta pieninä kökkäreinä tai jääpalamuotissa. Irroittele palat isompaan rasiaan muotista, kun ne ovat jäätyneet.

Isommalle vauvalle voi tehdä kasviskokonaisuuksia, joissa yhdistettynä voi olla esim. myskikurpitsaa, paprikaa, sipulia, valkosipulia ja yrttejä. Soseutusvaiheessakin voi vaihdella kokonaisuuksien koostumusta: yhteen enemmän paprikaa, toiseen ei ollenkaan.

 

Viljat, peruna:

Tee halutessasi pakasteeseen myös keitettyä riisiä, makaronia jne. Itse otan nämä ainekset isompien aterioita vamistaessani. Keitän riisit ja pastat ilman suolaa ja nostan jääkaappiin pienen määrän seuraavia aterioita odottamaan.

20170613_114328.jpgTähän annokseen on lisätty tomaattia pyreenä. Pakasteesta irtosi nestettä, myös vedellä voi laimentaa.

 

Annosten kokoaminen:

Annoksen voi koota esimerkiksi seuraavalla tavalla: Ota pakasteesta sopivaksi arvelemasi määrä kasvispalasia, yhtä tai useampaa makua sekä halutessasi lihaa. Sulata palaset mikron sulatusmodella tai muuten keksimälläsi metodilla. Lisää muun perheen aterialle keittämääsi makaronia. Soseuta korkeareunaisessa astiassa sauvasekoittimella. Jos haluat, että mukana on erillisiä makuja, sulata pala makua erikseen tai lisää vaikka haarukalla soseutettua avocadoa annoksen reunaan. Kaunista!

 

Kätevä emäntä valmistaa samoista aineksista samalla isomman väen aterian. Ja kyllä siinä kokonainen iltapäivä sitten vierähtikin...